Korzyści zdrowotne wynikające z mało znanego starożytnego olejku mirry

Udostępnij:

W ostatnich latach olejki eteryczne stały się niezwykle popularne ze względu na ich zdolność do leczenia szerokiej gamy warunków i objawów. Jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych olejków jest olejek mirrowy.

Jednak zbyt wielu z nas nie zna prawdziwego potencjału tego remedium i nie wie, jak używać go w naszym codziennym życiu.

 

Czym jest olejek mirra?

Wiele osób słyszało o mirrze ze względu na jej miejsce w Biblii, ale niewiele z nich wie, czym jest ta roślina, jakie ma działanie, a nawet gdzie można ją znaleźć.

Olejek mirrowy pochodzi z soku pozyskiwanego z drzewa Commiphora myrrha. Gdy sok wysycha, zamienia się w olejek. Chociaż jest gorzki, ma silny balsamiczny zapach.

Wszystko, co pochodzi z tego drzewa ma wyraźny gorzki smak, więc olejek ten nie jest zalecany do spożycia, chyba że został przetworzony na inny produkt spożywczy.

olejek

Korzyści płynące z olejku mirry

Istnieje wiele korzyści z używania tego olejku na różne sposoby, w tym te, które poprawiają zdrowie i z powodów kosmetycznych.

Istnieje wiele sposobów wykorzystania olejku mirry do celów kosmetycznych. Może on nadać perfumom i wodzie kolońskiej pikantny, niezapomniany zapach. Ponadto, po zmieszaniu z balsamami i kremami, olejek z mirry może pomóc im utrzymać się dłużej i poprawić ich zapach.

Olejek z mirry jest antyseptyczny, dlatego ma wiele zastosowań leczniczych, które warto poznać. Ponieważ jest on naturalnym antybiotykiem, możesz go wykorzystać do płukania ust, aby pozbyć się infekcji dentystycznych. Może również oczyścić rany i uchronić je przed zakażeniem.

W czasach starożytnych olejek mirrowy był używany do aromatyzowania żywności i balsamowania.

Właściwości lecznicze olejku mirrowego pozwalają na używanie go do wielu celów. W rzeczywistości, jedna butelka może Ci wystarczyć na długi czas.

To tylko niektóre z najbardziej popularnych korzyści płynących z olejku mirry:

  • Wzmacnia i poprawia Twój system odpornościowy Minimalizuje choroby dziąseł i poprawia zdrowie jamy ustnej Przydatny w leczeniu przeziębień i kaszlu, szczególnie gdy występuje przekrwienie Wspomaga zdrowe trawienie i może być stosowany w leczeniu wielu objawów trawiennych

 

Jak używać olejku mirry

Chociaż doświadczeni aromaterapeuci mogą zdecydować się na wyodrębnienie własnego olejku mirry, może to być trudny proces dla początkujących. Łatwo jest stworzyć zbyt mocną lub zbyt słabą mieszankę, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Zamiast tego, zaopatrz się w olejek mirrowy od znanego, wiarygodnego producenta olejków eterycznych. Wtedy możesz się zrelaksować, wiedząc, że został on wyekstrahowany i oczyszczony we właściwy sposób. Ponieważ jest to dość silny olejek, jedna mała buteleczka może wystarczyć na miesiące, a nawet lata.

Olejek mirry jest jednym z olejków eterycznych, które nie muszą być rozcieńczane, gdy są stosowane miejscowo. Możesz po prostu wkraplać małe ilości na skórę, aby wzmocnić różne części ciała. Można go również dodać do dyfuzora dla jego zapachu. Jeśli planujesz używać tego olejku do aromatyzowania, potrzebujesz tylko jedną kroplę na 4 uncje.

Olejek mirrowy jest niezwykle silny i ma wiele zastosowań. Trzymaj butelkę w swojej szafce przez cały czas - nigdy nie wiesz, kiedy będziesz go potrzebować.

Gosia Głószczyk

Redakcja sklep-vitality.pl

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Korzyści zdrowotne płynące z rukoli

Ostatnia aktualizacja 13 MAR 2019 Arugula (znana również jako Eruca sativa, rukola sałatkowa, rucola i rugula), to roślina jadalna, która jest często używana w sałatkach. Liście są...